Главная » Файлы » Полезно знать » Полезно знать |
Корисні властивості та недоліки замінників цукру
[ Скачать с сервера (27.0 Kb) ] | 07.10.2012, 00:28 |
Повідомлення про те, що вживання замінників цукру викликає серйозні побічні ефекти і навіть стає причиною онкологічних захворювань, не відповідає дійсності. Підсолоджувачі можна вживати без будь-яких побоювань, особливо вони рекомендуються повним пацієнтам. Всесвітня організація охорони здоров'я встановила безпечні граничні норми добового споживання замінників цукру дорослим, щоб виключити найменший ризик. На 1 кг маси тіла: Сахарин - від 0 до 2,5 мг Цикламат натрію - від 0 до 12,34 мг Аспартам - від 0 до 4 мг Ацесульфат калію - від 0 до 9 мг Дози цукрозамінників (ксиліту, сорбіту, фруктози) не повинні перевищувати 30 мг на добу, а для осіб похилого віку - 15 - 20 г на добу. При застосуванні цих речовин необхідно виконувати наступні правила: при використанні ксиліту і сорбіту слід починати з невеликих доз (10-15 г на добу) для визначення індивідуальної переносимості, у тому числі і послаблюючого ефекту; застосування цукрозамінників рекомендується на тлі компенсації або субкомпенсації цукрового діабету; потрібно враховувати калорійність цукрозамінників; при появі нудоти, здуття живота, печії доза цукрозамінника повинна бути зменшена до 10-15 г або його потрібно скасувати. Корисні властивості замінників цукру: • Покращують смак деяких продуктів; • Забезпечують оперативне постачання організму енергією; • Цукрові спирти, застосовувані в деяких солодощах, фактично допомагають запобігти карієс; • Деякі штучні підсолоджувачі містять дуже мало калорій. Недоліки: • Надмірне споживання цукру веде до руйнування зубів; • Можлива непереносимість молочного цукру - лактози; • Солодкі батончики і печиво можуть витіснити з раціону більш поживні продукти. Для більшості людей слово "цукор" означає столовий цукор - сахарозу. А взагалі існує багато різновидів цукрів різного ступеня солодощі. Найсолодший з цукрів - фруктоза (у фруктах і меді), потім йде сахароза (основний компонент цукрової тростини і цукрових буряків), глюкоза (в меді, фруктах і овочах), мальтоза (у пророщених зернах) і лактоза (молочний цукор). Дієтологи розрізняють два типи цукрів: внутрішні цукру, що містяться у стінках клітин рослин, і зовнішні цукру, в них не містяться. Внутрішні цукру присутні у фруктах і овочах - у моркві і буряку. Крім вітамінів і мінеральних речовин ці продукти містять клітковину, що дає відчуття ситості. До зовнішніх сахарам відносяться столовий цукор, глюкоза, мед, світла патока, чорна патока і молочний цукор. Цукор, присутній у фруктових соках, також відноситься до зовнішнього типу, оскільки в процесі видавлювання соку клітини фруктів руйнуються. Зовнішні цукру негативно впливають на зуби, і тому рекомендується обмежити їх зміст 10% щодня споживаних калорій. Разом з крохмалем цукру є одним з основних типів вуглеводів, що забезпечують організм енергією. У процесі травлення цукру розщеплюються, виділяють глюкозу, яка через кров потрапляє в організм і служить паливом для м'язів, органів і клітин. Вміст глюкози в крові контролюється гормонами - інсуліном (скорочують рівень глюкози) і глюкагоном (що підвищує його). Якщо організм не справляється з регулюванням вмісту цукру в крові, як це відбувається у хворих на діабет, це може викликати або гіперглікемію - надмірне підвищення вмісту цукру, або гіпоглікемію, коли рівень цукру в крові надмірно низький. Більшість цукрів перетравлюються швидко, будучи вельми оперативним джерелом енергії. Проте, чим швидше росте рівень цукру в крові, тим швидше він і падає, ось чому енергетичний ефект від солодких напоїв або продуктів настільки швидкоплинний і залишає після себе відчуття занепаду сил і сонливість. | |
Просмотров: 791 | Загрузок: 174 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0 | |