Приветствую Вас, Гость! Регистрация RSS
Пятница, 19.04.2024


Главная » Файлы » Полезно знать » Полезно знать

Загальна характеристика Центру оцінки якості сировини та готової продукції
[ Скачать с сервера (653.2 Kb) ] 11.02.2014, 02:01

На сьогодні ЦОЯСГП акредитовано втретє Національним агентством з акредитації України на відповідність вимогам міжнародного стандарту ДСТУ ISO/ІЕС 17025-2006 "Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій” та атестовано в Міністерстві охорони здоров’я України.
Основними видами діяльності центру є:
- випробування харчової і сільськогосподарської продукції, лікеро-горілчаних виробів та сировини, харчових добавок, спеціальних харчових продуктів, води та напоїв за органолептичними, фізико-хімічними,

мікробіологічними, радіологічними показниками, а також вмістом токсичних металів, пестицидів, мікотоксинів, гормонів, антибіотиків, нітрозамінів, гістаміну, жирних кислот, вітамінів;
- сертифікаційні випробування з метою отримання сертифікату відповідності та випробування продукції для отримання висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи;
- експертиза технічних умов;
- консультації з розроблення нормативної документації на харчову продукцію та участь у розробленні нормативних документів, які регламентують методи виконання випробувань харчової продукції;
- консультації з освоєння методик випробувань харчової продукції;
- дослідження з виявлення небезпечних факторів на виробництві та надання рекомендацій щодо їх усунення;
- дослідження тари та упаковки для харчових продуктів;
- відбір зразків продукції для проведення випробувань;
- дослідження з метою встановлення термінів придатності продукції до споживанн.
За дорученням органу з сертифікації може здійснювати перевірку виробництва і надавати консультативні рекомендації з поліпшення умов технологічних процесів виготовлення продукції та підтримання санітарно-гігієнічних умов на виробництві.
Як науково-дослідний центр проводить наукові дослідження та здійснює прикладні розробки.
За період існування співробітниками ЦОЯСГП виконано чотири комплексних науково-дослідних роботи, в т.ч. дві за держзамовленням, підготовлено та захищено 4 дисертаційні роботи на здобуття вченого ступеня
кандидата технічних наук, опубліковано 129 наукових праць, в т.ч. статті, патенти, нові методики на методи випробувань, розроблені технологічні інструкції, технічні умови, рецептури на нові продукти харчування.
На засіданні Вченої ради Національного університету харчових технологій від 28.01.2004 р. було вирішено включити Центр до Науково-дослідної частини НУХТ, враховуючи, що Центр виконує замовлення не тільки сторонніх організацій, а й проводить дослідження нових видів продукції, розроблених науковцями та аспірантами НУХТ (згідно наказу від 3 березня 2004 р.).
Незалежність Центру від розробників, виробників, постачальників і споживачів продукції забезпечується юридичним статусом НДЧ НУХТ та статутом НУХТ, який несе юридичну та фінансову відповідальність перед замовниками робіт. Керівництво НДЧ НУХТ та НУХТ у діяльність Центру, пов’язану з виконанням сертифікаційних випробувань не втручається.
Центр очолює директор, який призначається на посаду та звільняється з посади ректором НУХТ за погодженням з Національним агентством з акредитації України. Директор організовує роботу Центру, керує його діяльністю на всіх ділянках і несе особисту відповідальність перед замовниками за якість виконаних робіт, перед керівництвом НДЧ НУХТ та ректоратом НУХТ за результати його діяльності.
У своїй діяльності Центр керується чинним законодавством України, керівними, організаційними та нормативними документами Держспоживінспекції України, міждержавними стандартами, Статутом НУХТ, Положенням про НДЧ НУХТ та Положенням Центру.
Система забезпечення якості робіт, якою користується Центр при
здійсненні покладених на нього функцій відповідно до затвердженої Галузі акредитації, викладена у "Настанові з якості”, затвердженій проректором з наукової роботи НУХТ. Вона сприяє забезпеченню такого стану виконання
робіт, за якого потреби замовників в компетентній оцінці якості харчової продукції задовольняються в повному обсязі шляхом досягнення високого рівня організації та проведення сертифікаційних випробувань у межах вимог нормативних документів, що регламентують вимоги до харчової продукції та методи її випробувань.
1.2. Структура Центру оцінки якості сировини та готової продукції
До складу Центру входять підрозділи:
• група прийому зразків;
• фізико-хімічна лабораторія;
• радіологічна лабораторія;
• мікробіологічна лабораторія;
• токсикологічна лабораторія:
- лабораторія по підготовці проб та визначенню токсичних речовин;
- хроматографічна лабораторія;
- лабораторія по визначенню нітрозамінів.
• група оформлення протоколів випробувань.
Лабораторії Центру очолюють завідувачі лабораторіями, в разі відсутності яких їх функції та обов’язки в сфері управління якістю передаються згідно з вимогами посадових інструкцій, затверджених директором Центру, заступникам.




2. Продукція, що випробовується ЦОЯСГП
У Центрі оцінки якості сировини та готової продукції згідно заявленої Галузі акредитації випробовуються наступні види сировини та готової продукції.
1. М’ясо. Продукти м’ясні.
1.1. М’ясо. Продукти м’ясні. М'ясо птиці.
1.2. Напівфабрикати м’ясні. Напівфабрикати з м’яса птиці.
1.3. Субпродукти м’ясні. Субпродукти з м’яса птиці.
1.4. Ковбасні вироби. Копченості. Кулінарні вироби з м’яса.
1.5. М’ясні консерви. Консерви м’ясо-рослинні. Консерви з субпродуктів, в тому числі паштетні.
2. Молоко. Молокопродукти.
2.1. Молоко. Вершки. Кисломолочні продукти.
2.2. Продукти кисломолочні. Бринза. Сир.
2.3. Продукти молочні та кисломолочні сухі.
2.4. Морозиво.
3.5. Молочні консерви.
3. Яйця і яйце продукти.
3.1. Яйця і продукти їх переробки.
3.2. Порошок яєчний.



4. Риба.
4.1. Риба. Рибний фарш. Філе.
4.2. Консерви і пресерви рибні.
4.3. Ікра. Молюски, ракоподібні та інші продукти моря.
4.4. Кулінарна рибна продукція.
4.5. Рибна продукція.
5. Жирові продукти.
5.1. Олії рослинні і продукти їх переробки.
5.2. Майонез.
5.3. Масло тваринне.
5.4. Риб’ячий жир.
6. Зерно. Зерно продукти.
6.1. Зерно та зернобобові.
6.2. Борошно, висівки, крупа.
6.3. Макаронні вироби.
6.4. Вироби хлібобулочні.
7. Цукор.
7.1. Цукор-пісок. Цукор – рафінад.
8. Горіхи, насіння.
9. Кондитерські сахаристі вироби. Цукерки, какао, какао-порошок, шоколад, печиво.
10. Кава.
11. Чай.
12. Свіжі і свіжеморожені фрукти, ягоди, овочі, гриби.
13. Свіжі овочі, фрукти, ягоди.
14. Консерви рослинного походження.
14.1. Консервовані овочі, фрукти, ягоди, гриби, соуси.
14.2. спеції і приправи, пряності.
15. Напої і продукти бродіння.
15.1. Вода і напої безалкогольні.
15.2. Пиво, вино, горілка та інші спиртові напої.
16. Сіль кухонна.
17. Мед.
18. Пилок.
19. Бджолиний віск і вощина.
20. Молочко маточне бджолине.
21. Прополіс.
22. Ізоляти і концентрати білку.
22.1.Казеїн.
22.2. Соєвий ізолят.
23. Крохмаль.
24. Желатин.
25. Жми, шрот, кормові добавки.

26. Премікси.
27. Пектин.
28. Дріжджі.
29. Спеціальні харчові продукти.
29.1. БАД.
29.2. Концентрати харчові.
30. Полімерні матеріали, що призначені для контакту з харчовим продуктом.

3. Політика Центру в сфері якості
Цілі системи якості Центру оцінки якості сировини та готової продукції забезпечується тим, що:
• персонал Центру, що задіяний в проведенні випробувань та оформленні результатів випробувань, ознайомлений з документацією системи якості, дотримується в своїй діяльності визначеної політики та вимог системи якості та постійно підвищує кваліфікацію;
• об’єктивність та достовірність результатів випробувань забезпечується відсутністю всілякого невідповідного внутрішнього та зовнішнього комерційного, фінансового та інших видів тиску, що можуть негативно вплинути на якість робіт;
• методики виконання вимірювань та методи виконання випробувань застосовуються лише атестовані або регламентовані нормативними документами;
• нормована точність вимірювань та вірогідність випробувань забезпечується своєчасною повіркою засобів вимірювальної техніки, своєчасним градуювання, ремонтом, технічним обслуговуванням, та створенням необхідних умов для їхньої експлуатації;
• контроль якості виконання вимірювань та випробувань проводиться постійно, на всіх етапах, починаючи з відбору зразків та закінчуючи видачею результатів випробувань;
• керівний та технічний персонал зобов’язується дотримуватися

сталої професійної практики та підтримувати високу якість випробувань;
• забезпечення завдяки високому рівню достовірності результатів випробувань безпеки суспільства та навколишнього середовища;
• дотримання всіх законодавчих актів і нормативних вимог у процесі виконання випробувань.
Відповідальність за впровадження даної політики в сфері якості в діяльність Центру покладається на директора Центру оцінки якості сировини та готової продукції.


5. Форми звітної документації
Всі документи, складені Центром та підписані його директором, в тому числі протоколи сертифікаційних випробувань, затверджуються печаткою НУХТ.
Скасування протоколів сертифікаційних випробувань реєструється в журналі реєстрації протоколів з примітками про причини скасування.
За інформацією робочих журналів завідувачами лабораторій складаються протоколи випробувань, які нумеруються відповідно з нумерацією журналу надходження зразків та оформлюються на підставі акту відбору зразків та проведених випробувань. У протоколах відображаються точно, ясно та недвозначно результати випробувань, думки та тлумачення, висновки щодо відповідності продукції вимогам НД та інша інформація, в якої зацікавлені органи з сертифікації та замовники.
Протоколи сертифікаційних випробувань складаються на електронному носії та роздруковуються в трьох примірниках: один - для органу з сертифікації харчової продукції, другий - для замовника, третій примірник підлягає зберіганню в архіві Центру. Доступ до електронних носіїв для складання протоколів мають завідувачі лабораторіями лише за дозволом директора Центру.
Правильність оформлення кожного протоколу перевіряється директором Центру та особою, відповідальною за керування системою якості.
Протоколи випробувань підписуються безпосередніми виконавцями випробувань, завідувачем лабораторією та затверджуються підписом директора Центру та печаткою НУХТ.
Виправлення та доповнення до протоколів сертифікаційних випробувань після їх друкування та затвердження не дозволяються. В обґрунтованих випадках змінені та доповнені протоколи оформлюються тільки у вигляді



окремого документу. Причини внесення змін та доповнень до протоколів сертифікаційних випробувань письмово повідомляються замовникам.
Для забезпечення простежуваності, нумерація протоколів повинна відповідати нумерації зразків згідно з журналом надходження зразків та актів ідентифікації продукції.
Протоколи сертифікаційних випробувань реєструються в спеціальному журналі.
Кожний протокол має містити таку інформацію:
• назву документа: «Протокол випробування»;
• назву та адресу лабораторії, а також місце проведення випробування, якщо воно не за адресою лабораторії;
• однозначну ідентифікацію протоколу випробування, а також ідентифікацію на кожній сторінці з тим, щоб забезпечити визнання сторінки як частини протоколу випробувань;
• назву та адресу замовника;
• ідентифікацію використовуваного методу;
• опис, стан та недвозначну ідентифікацію виробу, що пройшов випробування;
• дату одержання виробу, якщо це істотно для вірогідності та застосування результатів, а також дату проведення випробування;
• посилання на план та методи відбирання зразків, якщо вони мають відношення до вірогідності та застосування результатів;
• результати випробування із застосуванням одиниць вимірювання;
• ім’я, посаду та підпис особи, що затвердила протокол;
• якщо необхідно, вказівку на те, що результати стосуються тільки виробів, що пройшли випробування.

Категория: Полезно знать | Добавил: everyone | Теги: скачать бесплатно без смс, Загальна характеристика Центру оцін
Просмотров: 930 | Загрузок: 103 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Украина онлайн

Рейтинг@Mail.ru

подать объявление бесплатно