Приветствую Вас, Гость! Регистрация RSS
Четверг, 25.04.2024


Главная » Файлы » Расчетная работа » Расчетная работа

Розрахунок собівартість хлібців докторських
[ Скачать с сервера (73.0 Kb) ] 17.05.2017, 21:03
Вступ
Будь-яка діяльність, передусім виробнича, потребує витрат ресурсів. Від рівня операційних витрат істотно залежать ефективність функціонування підприємства та його конкурентоспроможність. Тому управління витратами є важливою функцією економічного механізму кожного підприємства.
Особливо актуальна проблема управління витратами для вітчизняних підприємств, які нині перебувають на складному етапі реструктуризації та адаптації до ринкового середовища з урахуванням міжнародних вимог і правил.
Управління витратами виробництва в напрямку формування оптимальної структури, зниження витрат при збереженні якості виробленої продукції на
підприємствах дозволить знизити ціни на неї та за інших рівних умов сприяє можливості зберегти і навіть покращити власні конкурентні позиції на ринку товарів.
Хлібопекарській галузі притаманні наступні технологічні й організаційні особливості:
а) підприємства мають різну виробничу структуру в залежності від номенклатури та асортименту продукції, яка виробляється:
— тільки хліб і хлібобулочні вироби;
— хліб і кондитерські вироби;
— хліб, макаронні, кондитерські, сухарні, бараночні вироби тоїдо.
Якщо на підприємстві випускаються групи виробів, то виробництво, як правило, здійснюється в окремих цехах. Ця особливість ускладнює розподіл між виробами непрямих витрат, і тому ці витрати спочатку розподіляються по окремих цехах, а потім всередині цехів за видами продукції за прийнятою в галузі базою розподілу;
б) основна продукція галузі — хліб і хлібобулочні вироби — має короткий термін зберігання, виробляється на замовлення торговельних організацій і має бути реалізована протягом доби. Якщо відповідно до умов договору нереалізована продукція повертається на підприємство, то вона йде на повторну переробку, внаслідок чого з'являється стаття калькуляції «Черствий хліб». Ця стаття має місце тільки у фактичній калькуляції;
в) у хлібопекарській галузі застосовується відрядно-преміальна форма оплати праці, тому стаття «Основна заробітна плата виробничих робітників» є прямою, незважаючи на широку номенклатуру виробів, що виготовляються в одному цеху;
г) усі статті калькуляції є прямими, за винятком статей «Витрати на утримання і експлуатацію устаткування», «Загальновиробничі витрати»;
д) при розрахунку повних витрат на виробництво виробнича собівартість доповнюється статтями «Адміністративні витрати», «Витрати на збут», «Інші операційні витрати», які є непрямими статтями витрат;
е) найпоширеніший метод калькулювання собівартості продукції в галузі — нормативний;
є) калькуляційною одиницею є 1 т виробів.
Хлібці докторські належать до групи дієтичних виробів.
Підприємство ДП ВАТ «Київхліб Дослідний хлібозавод» належить до провідних підприємств хлібопекарської промисловості міста Києва. Дослідний хлібозавод — це високомеханізоване підприємство. Вид діяльності підприємства – виробництво хліба та хлібобулочних виробів. Завод знаходиться у приватній власності. Продукція Дослідного хлібозаводу неодноразово нагороджувалася медалями та дипломами на професійних національних і міжнародних виставках. Основною метою своєї роботи колектив заводу вважає максимальне потреб споживача та досягнення європейського рівня серед підприємств на ринку виробництва хліба, хлібобулочних та здобних виробів.
Аналіз ДП ВАТ «Київхліб Дослідний хлібозавод» показав, що при виготовленні Хлібців докторських, на цьому підприємстві будуть раціонально використовуватися виробничі ресурси, поряд немає підприємств, які виробляли б таку саму продукцію, тому впровадження виробу у виробництво є доцільним.

Розрахунок одиниці виробу: хлібці докторські ( масою 0,2 кг).
1. РОЗРАХУНОК ВИТРАТ НА ВИРОБНИЦТВО ТА РЕАЛІЗАЦІЮ ПРОДУКЦІЇ
1.1. Розрахунок витрат на сировину і матеріали
Потреба борошна на хлібобулочні вироби визначається за нормами витрат за формулою 1.1

(1.1)
де:
П ─ потреба в борошні тонн (кг);
В ─ виробіток за планом тонн (кг);
Н ─ норма виходу за планом, %.
В=1000 кг; Н= 145 %. Отже
П = (1000*100)/145=689,66 кг
Потреба в інших основних матеріалах визначається на основі рецептури і планується на 100 кг борошна. Виходячи з цього, кількість інших основних матеріалів розраховується за формуло. 1.2

(1.2)
де:
КСі ─ потреба і –го виду основного матеріалу (цукор, масло, сіль, олія тощо) на 1 т виробу
П ─ кількість борошно, що використовується на виробництво виробу у запланованій кількості, тонн (кг);
Ні ─ норма витрат і-го виду основних матеріалів, згідно рецептури на 100кг борошна тонн (кг).
〖КС〗_висівок= (689,66 ×17,0)/100=117,24 кг
〖КС〗_(дріжд.)= (689,66 ×0,8)/100=5,52 кг
〖КС〗_солі= (689,66 ×1,2)/100=8,28 кг
〖КС〗_цукру= (689,66 ×5,0)/100=34,48 кг
〖КС〗_масла= (689,66 ×2,5)/100=17,24 кг
Таблиця 1.1
Розрахунок вартості сировини та матеріалів на виробництво 1000 кг. Хлібців докторських масою 0,2 кг
Вид сировини та основних матеріалів Одиниця виміру Норми витрат на 100кг борошна Норми витрат на 1 т виробу Ціна одиниці сировини, грн. Сума, грн.
1 2 3 4 5 6
Борошно пшеничне вищого сорту кг
689,66 3,0 2068,98
Інші основні матеріали
Висівки пшеничні кг 17,0 117,24 10,3 1207,57
Дріжджі пресовані кг 0,8 5,52 5,7 31,46
Сіль кухонна кг 1,2 8,28 1,98 16,39
Цукор - пісок кг 5,0 34,48 6,66 229,64
Масло вершкове несолоне кг
2,5 17,24 34,38 592,71
Разом борошно та інші основні матеріали 4083,75
Допоміжні матеріали (плівка) м 1000 0,15 150
Транспортно-заготівельні витрати/1 211,69
Вода м 3 0,08 0,55 3,21 1,77
Всього по статті 4447,21

/1 Транспортно – заготівельні витрати на 1 т (4083,75+150)*0,05 = 211,69 грн.
1.2. Розрахунок витрат на паливо, енергію та технологічні цілі
До витрат на паливо, енергію та технологічні цілі відносяться витрати на всі види палива і енергії, які витрачаються на технологічні потреби при здійсненні основного виробництва, які можуть отримуватися як від сторонніх організацій, так і виготовлятися на самому підприємстві.
Планова потреба в паливі визначається, виходячи із норм витрат умовного палива на 1 т готових виробів певного виду, коефіцієнту переведення умовного палива в натуральне, вартості окремих видів палива (1.3).
(1. 3)
де:
ППП і ─ планована потреба в паливі i –го виду, грн.;
НВУП і ─ норма витрат умовного палива і – го виду, натуральні одиниці вимірювання;
Ці ─ ціна і – го виду палива, грн.;
Кі ─ коефіцієнт переведення умовного палива в натуральне (приймають: 1,15 для газу, 1,35 для мазуту).
ППП= (78,26×1,646)/1,15=112,01грн
ППП= (83,9×0,55)/1,15=40,13грн
Потреба в електроенергії розраховується множенням норми витрат електроенергії на 1 т виробу на кількість тонн по кожному найменуванню продукції.
Таблиця 1.2
Розрахунок вартості палива і електроенергії на технологічні цілі
Енерговитрати Одиниця виміру Ціна за одиницю, грн.. Норма витрат на 1 т Сума, грн.
Паливо (газ) м 3 1,646 78,26 128,82
Електроенергія Квт. год 0,55 83,9 46,15
Всього по статті 174,96


1.3. Розрахунок вартості зворотних відходів
Таблиця 1.3
Розрахунок вартості зворотних відходів
Зворотні відходи Норматив
зворотних відходів, % Ціна реалізації
грн./кг Кількість, кг Сума, грн
Борошняний змет 0,1 0,8 0,714 0,57
Категория: Расчетная работа | Добавил: opteuropa | Теги: скачати розрахункову роботу, Розрахунок собівартість хлібців док, розрахункова робота, менеджмент підприємства, робота з менеджменту
Просмотров: 815 | Загрузок: 20 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Украина онлайн

Рейтинг@Mail.ru

подать объявление бесплатно